Topzwemmers zwemmen dagelijks vele kilometers. Zo loopt de trainingsomvang al snel op naar 20 tot 60 zwemkilometers per week. Dit geldt niet alleen voor langeafstandszwemmers maar ook voor sprinters. De Deense onderzoekers Kilen en collega’s vroegen zich af of het noodzakelijk is om zoveel kilometers te zwemmen. Wellicht dat minder omvang en vaker op een hogere intensiteit trainen (HIT) tot dezelfde of zelfs nog een betere zwemprestatie kan leiden.
HIT vs. “Klassiek”
Er zijn 41 Deense zwemmers opgedeeld in 2 groepen waarbij de groepen 12 weken op verschillende manieren moesten trainen. Twintig zwemmers (14 mannen en 6 vrouwen) vormden de HIT-groep en 21 zwemmers vormden de controlegroep. Voorafgaand aan de studie zwommen beide groepen 13 uur per week, waarin ongeveer 32 km licht aeroob (techniek- en duurtraining), 1,5 km intensief aeroob en 0,8 km HIT. In het onderzoek trainde de controlegroep verder zoals zij gewend waren terwijl de HIT-groep het totaal aantal gezwommen kilometers per week halveerde maar de afgelegde afstand tijdens de HIT vervijfvoudigde naar 4 km.
Onder andere de zwemtijd op de 100 en 200 meter vrije slag, de VO2max en melkzuurwaarden zijn bepaald.
De zwemtijden voor en na de 12 weken verschilden niet tussen en binnen de groepen. Beide groepen zwommen elke keer gemiddeld 1 minuut op de 100 meter en 2:13 minuten op de 200 meter. Ook de VO2max verschilde niet en bedroeg gemiddeld rond de 4 L O2 per minuut. Daarnaast waren de melkzuurwaarden tijdens een 5 x 200 meter zwemtest met oplopende belasting ook vergelijkbaar: deze lagen aan het eind van de test op ongeveer 10 mMol/L.
Conclusie
Het halveren van het aantal trainingskilometers en het aanzienlijk toe laten nemen van het aantal HIT-kilometers leidt niet tot een betere prestatie, maar de prestaties verslechteren ook niet. Ondanks dat in deze studie geen wereldtoppers zijn onderzocht lijkt het niet noodzakelijk om heel veel kilometers te trainen gedurende de week. De helft van het aantal kilometers in combinatie met meer HIT kilometers lijkt ook te volstaan.
Bron
- Kilen A, Larsson TH, Jørgensen M, Johansen L, Jørgensen S, Nordsborg NB (2014) Effects of 12 weeks high-intensity & reduced-volume training in elite athletes. PloSOne, 9: e95025