TopsportTopics logo Alles over sport logo

Winterjas uit de kast om te wennen aan de warmte

Wielrenners gaan meer zweten en hebben het warmer als zij trainen met een extra jas, handschoenen en broek. Hoewel dit natuurlijk een open deur is vanjewelste, kan dit nieuws toch wel degelijk van meerwaarde zijn. Zo veronderstellen de onderzoekers dat trainen met extra kleding wel eens een goedkoop alternatief voor acclimatiseren kan zijn.

Presteren in de hitte vergt voorbereiding in de hitte. Dit is een vuistregel die voor een groot gedeelte waar is. Sporters kunnen zich op een warme locatie voorbereiden op een wedstrijd in een warme omgeving, ook wel acclimatiseren genoemd. Daarnaast kunnen ze ook gebruik maken van andere middelen zoals klimaatkamers om zich voor te bereiden. Dit heet ook wel acclimeren.

Onderzoekers zijn druk bezig uit te zoeken of er gebruiksvriendelijker methoden zijn om te acclimeren dan gebruik te maken van klimaatkamers. Er zijn namelijk niet veel klimaatkamers, wat betekent dat sporters met een complexe planning rekening moeten houden. Daarnaast is het gebruik relatief kostbaar. Eind 2015 ontdekten onderzoekers een alternatief: een warm bad na elke training bracht de nodige lichamelijke aanpassingen teweeg om de prestatie in de hitte te kunnen verbeteren.

Alles uit de kast

Nu blijkt dus dat er wellicht nóg een wel heel eenvoudig alternatief letterlijk in de kast hangt. Als wielrenners bij een matig intensieve training van 80 minuten bij een milde temperatuur (17 graden Celsius) winterwielrenkleding aantrekken, krijgen zij dezelfde lichamelijke reacties als tijdens fietsen in de warmte. De zweetproductie neemt toe (gemiddeld 0,24 liter per uur) net als de warmtesensatie (22 procent) in vergelijking met fietsen in een korte broek en shirt bij dezelfde temperatuur. Daarnaast neemt de lichaamstemperatuur gemiddeld ongeveer 0,5 graden Celsius meer toe tijdens het fietsen met winterkleding.

De onderzoekers, die meer onderzoek hebben gedaan naar presteren in de hitte, geven aan dat deze resultaten in lijn liggen met eerder uitgevoerd acclimatie-onderzoek. Dus hoewel het niet direct is aangetoond dat herhaaldelijk trainen met winterkleding in milde weersomstandigheden leidt tot aanpassing aan de hitte, ligt dat wel voor de hand.

Of deze methode beter is dan andere vormen van acclimatie of acclimatisatie is aan de hand van dit onderzoek niet te zeggen. Het is in ieder geval wel een eenvoudig en goedkoop alternatief en het proberen waard. Soms ligt een oplossing zo voor de hand dat hij over het hoofd wordt gezien.

Bron

  1. Stevens CJ, Plews DJ, Laursen PB, Kittel PB, Taylor L (2017) Acute physiological and perceptual responses to wearing additional clothing while cycling outdoors in a temperate environment: a practical method to increase the heat load. Temp., In Press DOI: 10.1080/23328940.2017.1365108
Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie