Uit onderzoek blijkt dat het afwisselen van trainingsvormen kan bijdragen aan prestatieverbetering van wielrenners. Zo hebben wielrenners bijvoorbeeld intervaltrainingen al ingepast in de trainingsschema’s. Rønnestad en collega’s vroegen zich af of minder traditionele vormen van training die wielrenners hanteren, zoals krachttraining, wellicht ook een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de fietsprestatie.
Intensieve krachttraining
In totaal namen 16 goed getrainde wielrenners (VO2max gemiddeld 75 ml/kg.min) van (inter)nationaal niveau deel aan de studie. Zeven wielrenners voerden, naast hun reguliere (duur)training, 25 weken intensieve krachttraining voor de benen uit. De eerste 10 weken deden zij tweemaal per week een half uur krachttraining en de laatste 15 weken nam dit aantal af naar 1 keer per week een half uur. De krachttraining bestond onder andere uit het uitvoeren van “squats”, “leg presses” en oefeningen voor de enkelstrekkers. De overige 9 wielrenners volgden hun normale (duur)trainingsschema. De tijd die de krachttrainingsgroep kwijt was aan krachttraining werd door de andere groep ingevuld met een laagintensieve duurtraining. Hierdoor was de totale trainingstijd per week gelijk (13-15 uur per week). De onderzoekers hebben onder andere naar de prestatie op een Wingate-test en een 40 minuten “all out” test gekeken. Tijdens deze laatstgenoemde test moesten de wielrenners op hun eigen fiets op een rollerbank in 40 minuten zoveel mogelijk arbeid leveren. Daarnaast is de VO2max en het lichaamsgewicht bepaald.
Het piekvermogen van de wielrenners verbeterde (net) niet significant op de op de Wingate-test. Het gemiddelde vermogen dat deze wielrenners op de 40 minuten “all out” test leverden verbeterde echter wel aanzienlijk met gemiddeld 6,5%. De VO2max veranderde niet. De prestatie en de VO2max van de wielrenners die geen krachttraining uitvoerden waren na 25 weken onveranderd. Beide groepen waren na 25 weken ongeveer 1 kg zwaarder geworden.
Conclusie
Het lijkt erop dat krachttraining een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de fietsprestatie. Dit ligt in lijn met een eerder verschenen samenvatting van een review naar de effecten van krachttraining op een duurprestatie. Wielrenners hoeven niet bang te zijn dat krachttraining leidt tot een aanzienlijke gewichtstoename. Mochten wielrenners er voor kiezen krachttraining toe te voegen aan het bestaande trainingsschema dan is goede begeleiding van de wielrenner belangrijk, bijvoorbeeld om blessures te voorkomen.
Bron
- Rønnestad BR, Hansen J, Hollan I, Ellefsen S (2014) Strength training improves performance and pedaling characteristics in elite cyclists. Scand. J. Med. Sci. Sports, In Press DOI: 10.1111/sms.12257