TopsportTopics logo Alles over sport logo

Wennen aan warmte door extra kleding

Sporters kunnen een acclimatisatietraining in de warmte nabootsen door in een koele omgeving te trainen met extra veel kleren aan. Door de extra kleding stijgt hun lichaamstemperatuur bijna evenveel als door de warmte. Informatie over de langetermijneffecten ontbreekt vooralsnog.

Topsporters moeten met regelmaat presteren bij warme weersomstandigheden. De Olympische Spelen in Tokio beloven zelfs de warmste Spelen ooit te worden, met een verwachte temperatuur die kan oplopen tot 40 graden Celsius. Door deze extreme hitte daalt het prestatieniveau van sporters aanzienlijk.

Wennen aan warmte

Om zich voor te bereiden op dergelijke omstandigheden wennen veel sporters ruim van te voren aan de warmte. Sommigen doen dit op de wedstrijdlocatie zelf (acclimatiseren), terwijl anderen ervoor kiezen dit in een klimaatkamer te doen (acclimeren). Sinds kort zijn er aanwijzingen dat sporters ook voor een meer praktische en goedkopere optie kunnen kiezen; extra kleren aantrekken tijdens de training. Het idee achter deze methode is dat het lichaam door de extra kleding meer warmte vasthoudt waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. En laat juist dat één van de belangrijkste prikkels zijn bij het wennen aan de warmte.

Wat is er al bekend?

  • Sporters die gewend zijn aan warmte presteren beter onder dergelijke omstandigheden.
  • Eerste studies naar extra kleding dragen wijzen op positief effect.

Wat is nieuw?

  • Veel en niet-ademende kleding zorgt tijdens inspanning voor flinke extra stijging van de lichaamstemperatuur.
  • Training in de hitte in normale kleding lijkt alsnog beter te werken.
  • Bij vrouwen stijgt de lichaamstemperatuur door de kleding minder dan bij mannen.

Regenkleding

Nu blijkt uit Amerikaans onderzoek dat de lichaamstemperatuur sterker oploopt als sporters tijdens de training meerdere lagen goed isolerende kleding dragen in koel weer, in vergelijking met normale kleding. Het verschil kan wel oplopen tot twee graden Celcius. De lichaamstemperatuur stijgt echter nog sterker wanneer sporters daadwerkelijk in de hitte trainen in normale kleding. In dat geval loopt de temperatuur in het lichaam binnen één uur op met ruim 2,5 graden Celsius. Bij vrouwen zorgt de extra kleding overigens voor een minder sterke stijging dan bij mannen, terwijl dit in de ‘echte’ hitte niet het geval was.

Hier kwamen de Amerikanen achter door vijftien goed getrainde duurlopers tweemaal een looptest van een uur te laten doen in een klimaatkamer. Tijdens de ene test was het 15 graden Celsius en droegen de lopers meerdere lagen kleding, inclusief een regenpak, een muts en handschoenen. De andere test vond plaats bij 40 graden Celsius terwijl de lopers amper kleding droegen.

Goedkoop alternatief

Sporters die hun lichaam willen laten wennen aan warmte hebben in hun kledingkast dus een goedkoop alternatief voorhanden ten opzichte van trainen in een warm klimaat. Daarbij moeten ze zich er wel bewust van zijn dat deze methode iets minder goed lijkt te werken dan ‘echte’ warmte. Hoe groot dit verschil in de praktijk uitpakt, wanneer ze herhaaldelijk trainen met extra kleding, zal nog moeten blijken. Daarnaast moet al die extra kleding er natuurlijk niet voor zorgen dat sporters gehinderd worden in hun bewegingen.

Bron

  1. Ely BR, Blanchard LA, Steele JR, Francisco MA, Cheuvront SN, Minson CT (2018) Physiological responses to overdressing and exercise-heat stress in trained runners. Med. Sci. Sports Exerc., doi: 10.1249/MSS.0000000000001550
Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie