TopsportTopics logo Alles over sport logo

Topatleten springen niet verder door Kinesio Tape®

Topatleten verbeteren hun sprongprestatie niet door het gebruik van Kinesio Tape®. Uit Duits onderzoek blijkt dat het plakken van deze tape op de benen geen effect heeft op de afstand die atleten kunnen springen.

De laatste jaren zijn er steeds meer atleten met fel gekleurde tape op hun lichaam op de sportvelden te vinden. Atleten dragen deze zogenoemde Kinesio Tape® met als doel blessures te voorkomen, pijn tegen te gaan of het verbeteren van de stabiliteit en propriocepsis. Er bestaat echter ook de veronderstelling dat de tape leidt tot meer spierkracht. Hoe deze tape dit allemaal kan bewerkstelligen is echter vooral gebaseerd op theorieën. Goed gefundeerde onderbouwingen blijven in de meeste gevallen uit. Schiffer en collega’s vroegen zich af of het aanbrengen van Kinesio Tape® op het been zou leiden tot een betere sprongprestatie.

Verspringen met Kinesio Tape®

In totaal namen 18 topatletes die gespecialiseerd waren in verspringen, zevenkamp en/of sprint deel aan het onderzoek. Fysiotherapeuten die gespecialiseerd waren in het aanbrengen van Kinesio Tape® voorzagen de huid boven de beenspieren van een van beide benen van de atleten van de gekleurde tape. Het ging om de m. gastrocnemius, de hamstrings, de m. rectus femoris en de m. iliopsoas. De atletes voerden een sprongtest met 1 been uit waarbij de opdracht was zover mogelijk te springen (“dubbel eenbenige sprongtest”). Alle atletes waren bekend met deze test. Zij sprongen zowel met het getapete als het ongetapete been. Daarnaast sprongen de atleten ook nog een keer met het been waar het tape op had gezeten maar weer was verwijderd.

Er zat geen verschil tussen de sprongen, ongeacht of het been voorzien was van tape of niet, of later weer was verwijderd. In alle gevallen lagen de sprongen rond de 4,1 meter.

Conclusie

Hoewel de veronderstelling bestaat dat Kinesio Tape® een positieve invloed heeft op onder andere kracht en propriocepsis, twee belangrijke factoren bij het springen, lijkt het plakken van de tape in de praktijk in ieder geval niet de uiteindelijke sprongprestatie te verbeteren. In aanvulling op een eerder samengevatte studie lijkt het er op dat een atleet geen Kinesio Tape® hoeft te plakken om de prestatie te verbeteren. Of Kinesio Tape® bijvoorbeeld positief werkt bij blessurebehandeling is aan de hand van deze studie niet te zeggen.

Bron

  1. Schiffer T, Möllinger A, Sperlich B, Memmert D (2014) Kinesio taping and jump performance in female elite track and field athletes. J. Sport Rehab., In Press DOI: 10.1123/jsr.2013-0111
Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie, topsport