TopsportTopics logo Alles over sport logo

Ontbijt overslaan leidt tot slechtere prestatie aan het eind van de middag

Sporters die niet ontbijten presteren diezelfde middag slechter dan als zij wel ontbijten, zelfs als zij bij de lunch zoveel mogen eten als zij willen. Het overslaan van het ontbijt leidt wel tot een iets lagere totale energie-inname gedurende de dag.

Energie

Sommige sporters willen lichaamsgewicht verliezen. Dit kan door minder te eten, bijvoorbeeld door kleinere porties te eten of zelfs maaltijden over te slaan. Voor een goede sportprestatie is het echter belangrijk om voorafgaand aan de inspanning voldoende te eten. Onderzoekers uit Engeland hebben in deze studie het effect van het overslaan van het ontbijt op de sportprestatie aan het eind van de middag, en op de totale ingenomen hoeveelheid energie (kJ) gedurende de dag onderzocht.

Wel of geen ontbijt

De 10 sporters (gemiddeld 22 jaar) die aan deze studie deelnamen hebben in willekeurige volgorde één keer wel, en één keer geen ontbijt gekregen, met minstens 7 dagen ertussen. Beide keren deden zij vervolgens 4 uur na de lunch dezelfde inspanningstest. Deze bestond uit 30 minuten fietsen op het vermogen dat hoorde bij 60% van hun VO2 max, gevolgd door een test waarbij de deelnemers 30 minuten zoveel mogelijk arbeid moesten verrichten. Hierbij konden zij zelf de intensiteit van de inspanning aanpassen, en deze kwam overeen met ongeveer 75% van hun VO2 max. Het scherm op de fiets waarop de geleverde arbeid af te lezen was, is in beide condities afgedekt, waardoor de sporters niet wisten hoeveel arbeid zij precies leverden.

Wanneer de sporters hun ontbijt (van ongeveer 3100 kJ) oversloegen, aten zij logischerwijs meer tijdens de lunch (+/- 5800 kJ in plaats van 5000 kJ). Op de dag dat de sporters wel hadden ontbeten verrichtten zij meer arbeid tijdens de inspanningstest (gemiddeld 314 kJ in plaats van 300 kJ) dan als zij geen ontbijt hadden gekregen. Dit verschil was ongeveer 4,5%. Als de sporters niet hadden ontbeten hadden zij een hogere vetverbranding. Er was geen verschil in het gevoel van vermoeidheid volgens de sporters tussen beide condities. Ook bleek dat de sporters bij de lunch en het avondeten samengenomen in beide condities ongeveer evenveel aten, of zij nu wel of niet ontbeten hadden. Hierdoor was de totale energie-inname op de dag met ontbijt hoger dan op de dag zonder ontbijt.

Conclusie

Het overslaan van het ontbijt kan een klein negatief effect hebben op de inspanning in de middag erna. Het is niet waarschijnlijk dat dit veroorzaakt is door een energietekort bij de sporters, omdat die tijdens de lunch voorafgaand aan de inspanning zoveel mochten eten als zij wilden. Het overslaan van het ontbijt leidde er wel toe dat de sporters gedurende de gehele dag minder energie binnenkregen.

Bron

  1. Clayton DJ, Barutcu A, Machin C, Stensel DJ, James LJ (2015) Effect of breakfast omission on energy intake and evening exercise performance. Med. Sci. Sports Exerc. DOI: 10.1249/MSS.0000000000000702
Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie