Cafeïne innemen vlak voor de inspanning kan de sportprestatie verbeteren (zie hier). Het is bekend dat mensen kunnen wennen aan de effecten van cafeïne, bijvoorbeeld door dagelijks koffie te drinken. Zo blijkt dat sporters die regelmatig een flinke hoeveelheid cafeïne binnenkrijgen, minder profijt hebben van cafeïne vlak voor de prestatie. Of het regelmatig drinken van kleinere hoeveelheden koffie (tot twee kopjes per dag) invloed heeft op het positieve effect van cafeïne, is door onderzoekers uit Engeland en België uitgezocht.
Effect van cafeïne
Een acute dosis van drie miligram cafeïne verbetert de fietsprestatie van recreatieve sporters. Dit effect treedt echter niet meer op wanneer de sporters vier weken lang dagelijks dezelfde hoeveelheid cafeïne innemen. Dit ontdekten Beaumont en collega’s in een studie bij 18 recreatieve sporters die in het dagelijks leven allemaal weinig koffie dronken.
Aan het begin van de studie deden de sporters twee keer een fietstest van 30 minuten, een keer met en een keer zonder cafeïnesupplement. Gemiddeld presteerden ze ongeveer negen procent beter op de test als zij daarvoor een cafeïnesupplement kregen in plaats van een placebo. Vier weken later deden ze de test nog eens, met dezelfde dosis cafeïne. Wanneer ze gedurende deze periode elke dag drie miligram cafeïne (vergelijkbaar met twee koppen koffie) hadden gekregen, bleken ze echter geen baat meer te hebben bij deze hoeveelheid cafeïne. Ondanks hetzelfde cafeinesupplement van drie miligram, was hun prestatie na 28 dagen vergelijkbaar met hun prestatie toen ze een placebo kregen. De sporters die vier weken lang een placebo hadden geslikt, presteerden wel nog steeds even goed als de eerste keer dat zij cafeïne hadden gekregen.
Conclusie
Een cafeïnesuppement kan de duurprestatie bij recreatieve sporters die normaal gesproken weinig cafeïne binnenkrijgen, verbeteren. Sporters die vier weken lang cafeïnesupplementen krijgen, hebben echter daarna geen baat meer bij dezelfde hoeveelheid cafeïne vlak voor de inspanning. Dit geldt naar alle waarschijnlijkheid ook voor gebruikers van koffie, thee, cola en cafeïnehoudende energiedranken. Of een hogere dosis cafeïne dan gewoonlijk (bijvoorbeeld zes milligram in plaats van drie) wel de prestatie kan verbeteren is daarentegen niet bekend, want dat is in deze studie niet uitgezocht.
Bron
- Beaumont R, Cordery P, Funnell M, Mears S, James L, Watson P (2016). Chronic ingestion of a low dose of caffeine induces tolerance to the performance benefits of caffeine. J. Sports Sci., DOI: 10.1080/02640414.2016.1241421