De eerste aanwijzingen dat extra zuurstof inademen de prestatie kan stimuleren, komen van een stel Japanse zwemmers uit 1934 (!). In de tijd dat het startblok zijn intrede nog niet had gedaan in de zwemwereld, zwommen zij meerdere wereldrecords nadat zij een half uur voor de start van hun race, vijf minuten lang lucht met extra zuurstof inademden. Of het hier gaat om een anekdotische bevinding is niet bekend.
Ondanks dat sindsdien meerdere studies hebben laten zien dat extra zuurstof inademen tot betere prestaties kan leiden, zijn er ook tal van studies gepubliceerd waarin dat niet is gevonden. De Duitse sportwetenschapper Billy Sperlich, geen onbekende op dit gebied, vond het samen met een aantal collega’s daarom eens tijd om een duidelijk overzicht van de bestaande literatuur te geven.
Tijdens training beter presteren
In het vakblad Sports Medicine laat Sperlich zien dat sporters ongeveer tien procent beter kunnen presteren als zij tijdens het sporten lucht inademen die extra zuurstof bevat. De verschillende studies laten echter een enorme spreiding in prestatieverbetering zien van drie tot dertig procent. Dit is te wijten aan de verschillende manieren waarop de studies zijn uitgevoerd. Zo verschillen de intensiteit van de inspanning, de duur en het percentage zuurstof dat werd ingeademd. Het lijkt er in ieder geval op dat er vooral tijdens intensieve inspanning van langere duur winst te verwachten valt; niet bij kortdurende maximale inspanning. Overigens laten sommige studie ook geen verbetering zien. Hoe dat precies komt blijft onduidelijk.
Of sporters die frequent trainen terwijl zij extra zuurstof inademen, zich hierdoor beter aanpassen aan de training blijft helaas onduidelijk. In theorie zou dat eigenlijk de verwachting zijn aangezien sporters zich intensiever kunnen inspannen, maar het bestaande onderzoek geeft daar geen uitsluitsel over.
Luchtig herstel
Of sporters er profijt van hebben als zij tijdens het herstel extra zuurstof inademen blijft vooralsnog ook onduidelijk. Wanneer zij dat doen tijdens de herstelfase van een intervaltraining lijkt het erop dat ze bij de volgende interval een hoger vermogen kunnen leveren. Dit geldt vooral bij relatief korte hersteltijden. Aan de andere kant zorgt het er niet voor dat melkzuur sneller wordt geneutraliseerd. Hoe het precies zit blijft voorlopig dus gissen.
Niet verboden maar wees voorzichtig
Sporters die eens willen experimenteren met deze methode hoeven niet te vrezen voor de WADA. Extra zuurstof inademen staat namelijk niet op de lijst met verboden middelen. Wel wordt afgeraden om structureel te trainen met extra zuurstof aangezien er meer vrije radicalen in de spiercellen kunnen ontstaan; dit zijn bijproducten die de spierfunctie kunnen verstoren. Overigens is het geen eenvoudige methode om toe te passen gezien de benodigde apparatuur.
Bron
- Sperlich B, Zinner C, Hauser A, Holmberg HC, Wegrzyk J (2017) The impact of hyperoxia on human performance and recovery. Sports Med.,47: 429-438