Dit is aangetoond tijdens het fietsen op een ergometer, het wandelen en hardlopen op een loopband en tijdens het belasten van de kniestrekkers. De reden dat er minder zuurstof nodig is tijdens inspanning is nog niet duidelijk. Tot dusver hebben eerder gepubliceerde studies niet naar het effect gekeken van nitraatinname op werkelijke sportprestatieverbetering. Het doel van de studie van Lansley et al. was om juist te onderzoeken of, in dit geval, goed getrainde wielrenners na een eenmalige nitraatinname daadwerkelijk beter presteerden tijdens een tijdrit en dus een betere sportprestatie leverden.
De wielrenners die meededen aan het onderzoek hebben vier keer een tijdrittest uitgevoerd in het laboratorium: twee keer een 4 kilometer tijdrit en twee keer een 16,1 kilometer tijdrit. Een keer voor de 4 en 16,1 kilometer tijdrit kregen de renners een halve liter nitraatrijk bietensap en een keer voor de 4 en 16,1 kilometer tijdrit kregen de wielrenners een halve liter nitraatarm bietensap (placebo). De drank werd 2,5 uur voor de tijdrit gedronken. Zowel de onderzoekers als de renners wisten niet welk sap werd gedronken voor de tijdrit. Dit werd pas na de analyses bekendgemaakt. Tussen elke tijdrit zat minimaal twee tot drie dagen rust om er zo ook voor te zorgen dat alle nitraat die eventueel via de voeding binnen was gekomen bij de eerdere test uit het lichaam verdwenen was.
Alle wielrenners uit het onderzoek fietsten beide tijdritten gemiddeld drie procent sneller en trapten met ongeveer zeven procent meer vermogen na het drinken van nitraatrijk bietensap in vergelijking met de prestatie na het drinken van nitraatarm bietensap. Kanttekening bij het onderzoek is dat het is uitgevoerd bij weliswaar goed getrainde wielrenners, maar niet bij professionele wielrenners. Of het voordeel van nitraatinname net zo groot is bij professionele wielrenners is tot op heden niet onderzocht.
Ondanks dat de resultaten van de studie van Lansley et al. slechts betrekking hebben op een negental niet-professionele wielrenners zijn de resultaten veelbelovend. Voor een inspanning tot een duur van dertig minuten is nu aangetoond dat zelfs het eenmalig drinken van nitraatrijk bietensap tot een prestatieverbetering leidt. Uiteraard moet er vervolgonderzoek plaatsvinden bij verschillende sporten en bij verschillende niveaus om na te gaan of ook hier een prestatieverbetering in het verschiet ligt. Een commercieel bedrijf dat bietensap produceert leverde zowel de nitraatrijke als de nitraatarme bietensap. Dit zou het onderzoek kunnen beïnvloeden, al lijkt dat in dit geval niet waarschijnlijk aangezien zowel de onderzoekers als de renners niet wisten welke drank er gedronken was bij de test. Belangrijk is wel eerst te wennen aan het drinken van kleine hoeveelheden bietensap voor trainingen. Dit voorkomt verrassingen tijdens een wedstrijd.
Bronnen
- Larsen FJ, Schiffer TA, Borniquel S, Sahlin K, Ekblom B, Lundberg JO, Weitzberg E (2011). Dietary inorganic nitrate improves mitochondrial efficiency in humans. Cell Metab., 13: 149-159.
- Lansley K, Winyard P, Bailey S, Vanhatalo A, Wilkerson D, Blackwell J, Gilchrist M, Benjamin N, Jones A (2011) Acute dietary nitrate supplementation improves cycling time trail performance. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 1125-1131