Cafeïne
Cafeïne is een veelgebruikt supplement in de sportwereld. Het is dan ook aangetoond dat dit kan bijdragen aan prestatieverbetering. Onderzoek naar de effecten van cafeïne op de sportprestatie zijn voornamelijk gedaan bij valide sporters die voornamelijk prestaties leveren met hun benen, denk hierbij aan wielrenners en hardlopers. Graham-Poulsen en collega’s vroegen zich af of de positieve effecten van cafeïne ook zouden optreden als sporters voornamelijk met hun armen een prestatie moeten leveren zoals bij bijvoorbeeld rolstoelatleten het geval is.
Beter presteren
Twaalf goedgetrainde mannelijke rolstoelrugbyers van gemiddeld 30 jaar met een rolstoelrugbyclassificatie van 0,5 tot 3 hebben deelgenomen aan de studie. De sporters moesten op 2 verschillende dagen 2 fysieke tests uitvoeren. De eerste test was het uitvoeren van 3 keer 3 sprints van 20 meter. Bij de tweede test moesten de sporters viermaal een zo groot mogelijke afstand afleggen in 4 minuten. Zeventig minuten voor de start van de tests kregen de deelnemers een placebo of een capsule met 4 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht. Onder andere de totale sprinttijd en de totale afgelegde afstand zijn bepaald. Daarnaast is met behulp van de Borgschaal de ervaren mate van uitputting van de verschillende tests vastgelegd.
De deelnemers presteerden beter op de sprinttest als zij cafeïne hadden ingenomen in vergelijking met de placebo. Zo was de totale sprinttijd gemiddeld ruim een seconde sneller, respectievelijk 61,2 en 62,5 seconden. Hoewel de totaal afgelegde afstand tijdens de viermaal 4-minutentest niet verschilde tussen de inname van cafeïne en de placebo was de prestatie op de eerste 4-minutentest wel beter na de inname van cafeïne. De sporters legden hierbij na de inname van cafeïne gemiddeld 677 meter af terwijl dit na de placebo gemiddeld 653 meter was. De ervaren mate van uitputting verschilde niet tussen de cafeïne-inname en de placebo.
Conclusie
Cafeïne kan ook de prestatie van rolstoelatleten verbeteren. Zo kan de inname van 4 mg per kg lichaamsgewicht de herhaalde sprintprestatie verbeteren. Dit kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld rolstoelbasketballers en –rugbyers. Daarnaast kan de inname van cafeïne ook leiden tot een toegenomen afgelegde afstand in 4 minuten. Het kan voor rolstoelatleten dus goed zijn om het gebruik van cafeïne eens uit te proberen. Het is wel belangrijk om te weten dat het gebruik van cafeïne kan leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid.
Bron
- Graham-Paulson TS, Perret C, Watson P, Goosey-Tolfrey VL (2015) Caffeine supplementation improves sprint performance in wheelchair sportsmen. Int. J. Sports Physiol. Perform., In Press DOI: http://dx.doi.org/10.1123/ijspp.2015-0073