Bitjes
De hockeyer Seve van Ass kreeg eind vorig jaar een slag met een stick in zijn gezicht waardoor zijn tanden letterlijk over het veld vlogen. Van Ass speelde op dat moment zonder gebitsbescherming. Het voorval deed veel stof opwaaien, vooral binnen de hockeywereld. De medische commissie van de hockeybond boog zich over de kwestie en kwam met het advies dat iedereen in het hockey een bitje zou moeten dragen. Navraag bij de bond leert dat het gebruik van een bitje ten zeerste wordt aangeraden, maar dat het gebruik pas vanaf het seizoen ’15-’16 verplicht is. Maar hoe belangrijk is zo’n bitje? Dit hebben Indiase onderzoekers aan de hand van een literatuurstudie uitgezocht.
Gebitsschade
Dhillion en collega’s hebben door middel van een literatuuronderzoek bij verschillende sporten onderzocht hoeveel blessures aan de mond voorkomen en welke beschermende werking het dragen van bitjes heeft. Uit deze literatuurstudie komt naar voren dat blessures aan de mond bij ongeveer 10% van de gevechtssporters voorkomen. Ongeveer de helft van deze atleten krijgt gedurende hun sportcarrière te maken met blessures aan het gezicht. Opvallend genoeg zijn deze getallen bijna gelijk voor contactsporten waarbij het raken van een tegenstander niet het primaire doel is maar wel vaak voorkomt zoals bij basketbal en (ijs)hockey. Er is 1 groot onderzoek verschenen waarin volgens de auteurs is aangetoond dat het dragen van bitjes het aantal gebitsblessures met 50% afneemt bij sportende Amerikanen.
Er zijn verschillende typen bitjes. Comfort en goede aansluiting van bitjes zijn belangrijk, daarom raden de auteurs aan om op maat gemaakte bitjes te dragen. Zeker voor kinderen in de groei is het verstandig regelmatig een bitje aan te laten meten.
Conclusie
Uit deze literatuurstudie blijkt dat het dragen van gebitsbescherming, wellicht niet geheel verrassend, tijdens het sporten gebitsschade kan voorkomen. De gevolgen van de gebitsschade die een atleet kan oplopen, zowel fysiek als mentaal, zijn vaak aanzienlijk. Hoewel niet alle “risicosporten” aan bod komen in deze literatuurstudie lijkt de overweging om gebitsbescherming te verplichten bij deze sporten niet meer dan logisch.
Bron
- Dhillon BS, Sood N, Sood N, Sah N, Arora D, Mahendra A (2014) Guarding the precious smile: incidence and prevention of injury in sports: A review. J. Int. Oral Health, 6: 104-107