San Francisco, 29 mei – 2 juni 2012
Tijdens dit grote congres, waar dit jaar ongeveer 6000 deelnemers aanwezig waren, worden ieder jaar de resultaten van een groot aantal studies gepresenteerd. Naast presentaties van wetenschappers, doktoren, leraren en studenten is er ook een grote hal waar bedrijven hun nieuwe producten onder de aandacht brengen. Hierbij valt te denken aan bietensap als commercieel drankje, maar ook aan ontwikkelingen op het gebied van sensoren van Xsens.
Hieronder een aantal highlights van het congres:
Wielrenners hebben een verhoogde kans op osteoporose (Kohrt; University of Colorado Denver)
Het ontbreken van de botbelasting bij wielrenners zorgt voor een afname van calcium in de botten waardoor ze brozer worden en de kans op osteoporose groter wordt.
Botten worden sterker door ze te belasten, zoals bij hardlopen. Wielrenners belasten hun botten echter niet. Zittend op een fiets wordt veel kracht geleverd door spieren, maar de botten vangen geen krachten op.
Lees hier een samenvatting van het onderzoek.
High intensity warming-up zorgt voor betere prestaties (Jones; University of Exeter)
Een hoog intensieve warming-up (waarbij de VO2max van een atleet wordt bereikt) is een goed middel om tijdens een wedstrijd snel de maximale zuurstofopname te bereiken. Op afstanden zoals de 800 meter zijn met deze warming-up snellere looptijden gemeten.
Als een atleet met een inspanning begint, loopt de zuurstofopname achter op de verbruikte energie. Hierdoor moet de resterende energie anaeroob geleverd worden. Dit gaat ten koste van de prestatie. Voor een atleet is het dus van belang zo snel mogelijk een hoge zuurstofopname te bereiken. Het tekort aan zuurstof is dan kleiner. Prestaties die ongeveer 1,5 tot 4 minuten duren kunnen hierdoor verbeteren.
Voordeel van bietensap is niet aangetoond bij topatleten (meerdere wetenschappers van o.a. de University van Exeter)
Bietensap, wie heeft er niet gehoord van de positieve effecten op de prestatie? Toch ligt het voor de topsport wat genuanceerder. Onderzoekers beginnen de werking van het nitraat in bietensap, dat overigens ook in bijvoorbeeld spinazie en andijvie zit, steeds beter te begrijpen. Het blijkt echter dat bietensap vooral helpt bij gemiddeld getrainde atleten. Voor topsporters lijkt bietensap niets te doen (zie ook de recent verschenen samenvatting van Topsport Topics). Mocht je toch bietensap willen gebruiken, spoel je mond dan niet met mondwater. De bacteriën in je mond zijn nodig om het nitraat in het bietensap om te zetten in de werkbare stoffen.
Met 1 been wielrennen tijdens de training (Martin; Australian Institute of Sports)
Fietsen met 1 been zorgt voor 15% meer vermogen dan het vermogen dat wordt geleverd door 1 been tijdens het fietsen met 2 benen. Over de trainingseffecten kon Martin echter niets zeggen, daarvoor was het trainingsprogramma te kort. Wanneer deze nieuwe vorm wordt toegepast, zullen andere trainingsvormen hiervoor plaats moeten maken. Daarbij is het onduidelijk of de effecten van deze nieuwe vorm van trainen opwegen tegen de dubbele hoeveelheid tijd die nodig is om twee benen afzonderlijk van elkaar te trainen.
Trainen op basis van de menstruatie, heeft het zin? (Platen; Ruhr-University Bochum)
Onderzoeksgegevens wijzen uit dat trainen op basis van de menstruele cyclus aan te raden is voor vrouwen die niet aan de anticonceptie zijn. Spierkracht verbeterde meer wanneer de trainingsintensiteit in de follikelfase werd uitgevoerd (de fase vanaf de eerste bloedingsdag tot aan de eisprong). Dit komt waarschijnlijk doordat er in die fase meer testosteron aanwezig is. Voor het uithoudingsvermogen heeft trainen op basis van de menstruele cyclus minder effect.
Vrouwen die de pil gebruiken zijn over de hele menstruele cyclus in gelijke mate trainbaar. Voor deze vrouwen is een speciaal aangepast programma dan ook niet nodig.
Let wel op; deze resultaten zijn verkregen bij gemiddeld getrainde vrouwen. Onderzoeksgegevens bij vrouwelijke topatleten ontbreken.
In het juni-nummer van Sportgericht is een uitgebreid verslag gepubliceerd van het ACSM. Meer informatie over het blad Sportgericht kunt u vinden op http://www.sport-gericht.nl/
S. (Susan) Vrijkotte