Het lijkt tegenstrijdig: scouts die talenten onder de 12 jaar selecteren, terwijl ze wel weten – bewust of onbewust – dat een toekomstige wereldtopper zich op die leeftijd moeilijk laat voorspellen. Dat blijkt zelfs extra lastig rond de groeispurt, omdat spelers door een verschil in rijping enorm verschillen in kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.
Ook ontwikkelen talenten zich grillig. Dat betekent dat een prestatie op jonge leeftijd geen goede voorspeller is voor toekomstig succes. Hoe ouder een talent, hoe nauwkeuriger de voorspelling. Toch selecteren voetbalclubs spelers graag op jonge leeftijd, zodat andere clubs ze niet wegkapen en ze zich optimaal ontwikkelen in de jeugdopleiding. De resultaten van de Groningse studie roepen vraagtekens op over deze vroege selectie van talenten.
Wat is al bekend?
- De prestatie van jonge talenten is geen goede voorspeller van toekomstig succes.
Wat is nieuw?
- Hoewel scouts jonge talenten onder de 12 jaar selecteren, denken ze pas later te kunnen voorspellen of iemand de potentie heeft om profvoetballer te worden.
Kritiek
Deze vraagtekens zijn niet nieuw. Al jaren is er veel kritiek op het scouten en selecteren van de jongste jeugd. Niet alleen gaat er door de vroege selectie talent verloren, ook leidt het tot vroege specialisatie. Bij vroege specialisatie focust een sporter zich nog maar op één sport. Dit zorgt voor meer uitval en hoger blessurerisico. Ook bereiken uiteindelijk maar heel weinig van de geselecteerde talenten de top.
125 scouts
De ervaringen van scouts laten ook zien dat het moeilijk is om talent op jonge leeftijd te herkennen, ontdekten de Groningse onderzoekers. Zij namen een vragenlijst af bij 125 scouts van Nederlandse profclubs en voetbalbond KNVB. De onderzoekers adviseren om spelers pas op latere leeftijd te selecteren, bijvoorbeeld na de groeispurt. Dit maakt de invloed van rijping kleiner, waardoor scouts minder op de glazen bol hoeven te vertrouwen. Ook kunnen voetbalclubs investeren in de continue selectie (en de-selectie) van spelers in verschillende leeftijdscategorieën.
Beoordelingsproces
Scouts beoordelen spelers wel behoorlijk gestructureerd, hoewel dit nog iets beter kan, volgens de onderzoekers. Zo kan het definiëren van nauwkeurige selectiecriteria, bijvoorbeeld ‘passnauwkeurigheid’ in plaats van een algemene term als ‘techniek’, helpen om tot een betere beoordeling te komen. Ook het systematisch scoren of beoordelen van deze criteria en het combineren van deze scores om tot een algemene beoordeling te komen, kan dit proces verbeteren.
Bron
- Bergkamp TLG, Frencken WGP, Niessen ASM, Meijer RR, den Hartigh RJR. How soccer scouts identify talented players. Eur J Sport Sci. 2021 Apr 29: 1-11, Epub ahead of print, doi: 10.1080/17461391.2021.1916081.