TopsportTopics logo Alles over sport logo

Mindfulnesstraining vermindert aantal voetbalblessures

Sporters die meer stress ervaren, lopen een groter risico om geblesseerd te raken. Mindfulnesstraining – gericht op stressreductie en verbeteren van focus – vermindert het aantal blessures in een groep jonge voetballers.

Dit ontdekte een groep internationale onderzoekers onlangs door de helft van een groep van 168 mannelijke topvoetballers tussen de 16 en 19 jaar oud een zevenweekse mindfulnesstraining te geven. Dat mindfulnesstraining stress kan verlagen was al eerder bekend, maar of het ook daadwerkelijk tot minder blessures leidt was nog niet eerder onderzocht bij zo’n grote groep sporters.

Wat is er al bekend?

  • Stress verhoogt het blessurerisico. Dit komt vermoedelijk doordat gestreste spelers eerder afgeleid zijn en verkeerde beslissingen maken.
  • Mindfulnesstraining kan stress verminderen.

Wat is nieuw?

  • Een zevenweekse mindfulnesstraining vermindert stress én het aantal voetbalblessures onder jonge voetballers.

    Minder blessures

    In de groep voetballers die mindfulnesstraining volgde, waren er 22 blessures tijdens het voetbalseizoen. De controlegroep, die een cursus over sportpsychologie en blessures volgde, telde 36 blessures. Daarnaast waren de voetballers in de controlegroep gemiddeld vier dagen langer zoet met hun blessure dan de geblesseerden in de mindfulnessgroep. Dit zijn gunstige resultaten, aangezien blessures niet alleen speeltijd kosten, maar ook psychologische problemen kunnen meebrengen, waaronder stress, motivatieverlies, sociale isolatie, depressie en slaap- en eetstoornissen.

    Focus

    Mindfulnesstraining is erop gericht om stress te verlagen en focus te verbeteren. Tijdens de training werkten de voetballers aan hun vermogen om bewust de aandacht op het hier en nu te richten, zonder daarbij een direct oordeel te hebben over hun prestatie. De onderzoekers legden alle voetballers vóór en na de cursus een aantal psychologische vragenlijsten voor. Hieruit bleken de voetballers uit de mindfulnessgroep na hun cursus inderdaad kalmer, aandachtiger en minder angstig te zijn dan hun collega’s uit de controlegroep. De onderzoekers denken dat ze door deze vaardigheden meer ontspannen zijn tijdens een stressvolle situatie zoals een belangrijke wedstrijd. Waar gestresste spelers snel afgeleid zijn en last kunnen hebben van tunnelvisie, blijven mindful sporters gefocust op hun taak. Daardoor kunnen ze sneller en adequater reageren op visuele informatie tijdens wedstrijdsituaties, zoals het ontwijken van een aanvallende tegenstander. Zo raken ze minder snel geblesseerd, redeneren de onderzoekers.

    Tijdsinvestering

    De sporters uit het onderzoek volgden voorafgaand aan het voetbalseizoen in totaal 7 trainingssessies van 45 minuten. Sporters zullen voor zichzelf moeten uitmaken of zij deze tijdsinvestering de moeite waard vinden. De coaches en sporters uit het onderzoek waren positief over de training: ze vonden de leerstof makkelijk te begrijpen en behaalden goede resultaten.

    Bron

    1. Naderi A, Shaabani F, Gharayagh Zandi H, Calmeiro L, Brewer BW (2020). The effects of a mindfulness-based program on the incidence of injuries in young male soccer players. J. Sport Exerc. Psychol. Epub ahead of print, DOI: 10.1123/jsep.2019-0003.
    Topsport
    Voetbal
    public, professional
    samenvatting
    blessures