Wat is al bekend?
- Inname van koolhydraten is onmisbaar voor de duurprestatie. Maar een hoge dosis koolhydraten kan, met name tijdens het hardlopen, maag- en darmproblemen geven.
Wat is nieuw?
- Inname van een hydrogel sportdrank met een hoge dosering koolhydraten geeft minder gastro-intestinale klachten en kan zo de duurprestatie verbeteren.
Test op loopband
De onderzoekers lieten elf goed getrainde lopers (marathontijd onder de 2 uur en 40 minuten) op drie verschillende ochtenden zonder ontbijt naar het lab komen, waar hun prestatie tijdens een 5-kilometertest op de loopband werd gemeten. Voorafgaand hieraan renden ze twee uur op 68% van hun VO2max. Hierbij kregen ze twee keer een sportdrank met 18% suikers erin (verhouding glucose:fructose 2:1) te drinken, in een dosering van 90 gram per uur. De koolhydraten waren verrijkt met de koolstofisotoop 13C zodat de opname en oxidatie ervan waren te volgen. De andere keer namen ze een placebo met dezelfde smaak in.
De koolhydratendrank was ofwel op de traditionele manier gemaakt, ofwel was er een combinatie van pectine en alginaat aan toegevoegd. De veronderstelling is dat deze ingrediënten in de zure omgeving van de maag een hydrogel vormen, die de koolhydraten afschermt en zo hun osmotische werking minimaliseert. Het zorgde bij de hardlopers in de huidige studie voor een vermindering van de gerapporteerde gastro-intestinale klachten in vergelijking met de traditionele sportdrank.
Zo daalde de gemiddelde score van alle deelnemers wanneer hen gevraagd werd naar hun klachten (14 in totaal, waarvan het vaakst gerapporteerd: boeren, een opgeblazen gevoel, steken, winderigheid, maagkrampen en aandrang tot plassen) op een 10-punts schaal van 3 naar 2 tijdens het lopen. Ook was het percentage proefpersonen met ernstige klachten (een score van 5 of hoger op een van de 14 onderzochte symptomen) minder met de hydrogel sportdrank (variërend van 18-36%) vergeleken met de non-hydrogel koolhydratendrank (18-64%).
Verbetering 5-kilometertijd
Ook scoorden de proefpersonen het beste op de 5 kilometertest wanneer zij de hydrogel sportdrank hadden ingenomen: in vergelijking met de placebo en de ‘gewone’ drank waren ze respectievelijk 7,6 en 2,1 procent sneller. De verbeterde loopprestatie ging gepaard met een toegenomen oxidatie van exogene koolhydraten in het uur voorafgaand aan de test, namelijk van 63,4 gram met de traditionele drank naar 68,6 gram met de hydrogel, terwijl de vetverbranding verlaagd was. Er werd geen verschil in glycogeen-oxidatie in de lever of spieren gevonden.
Deze resultaten zijn in strijd met eerder onderzoek naar de innovatieve sportdrank, waarbij geen enkele prestatieverbetering werd gevonden maar ook slechts weinig proefpersonen over maag- en darmklachten tijdens de inspanning klaagden. De uitleg volgens de Britse auteurs: de vorige studies vonden voornamelijk op de fiets plaats, terwijl gastro-intestinale problemen veelal bij hardlopers voorkomen vanwege de verticale schokken waar het lichaam mee te maken heeft. Ook lag de inspanningsintensiteit, een andere belangrijke risicofactor voor maag- en darmklachten, in andere studies veelal een stuk lager dan in de huidige.
Hoe de positieve effecten van de hydrogel tijdens het hardlopen op een hoge intensiteit precies tot stand komen, blijft gissen. De auteurs gaan uit van een efficiëntere maaglediging. Enerzijds kan die zorgen voor minder gastro-intestinale klachten, anderzijds voor een snellere opname van de exogene suikers in de dunne darm. Hoewel de nieuwe resultaten hoop bieden aan atleten die voor hun duurprestatie afhankelijk zijn van een substantiële inname van koolhydraten maar opkijken tegen mogelijke maag- en darmproblemen, blijft meer onderzoek nodig.
Bron
- Rowe JT, King RFGJ, King AJ, Morrison DJ, Preston T, Wilson OJ, O’Hara JP (2022). Glucose and fructose hydrogel enhances running performance, exogenous carbohydrate oxidation, and gastrointestinal tolerance. Med Sci Sports Exerc. 54(1): 129-140.